O nama

Sindikat SKUPA (Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista), radnička je i aktivistička organizacija osnovana u prosincu 2021.

Želimo okupiti radnike_ice iz cijele Hrvatske, osobe koje rade ili djeluju u organizacijama civilnog društva/neprofitnim organizacijama (udrugama, sindikatima, privatnim/nevladinim zakladama, neprofitnim zadrugama te političkim strankama) kroz bilo koji oblik rada (ugovor o radu, ugovor o djelu/autorski ugovor, studentski ugovor, volontiranje) te i osobe koje su trenutno nezaposlene, ali djeluju u ovom sektoru.

Kroz sindikat želimo se izboriti za radnička prava u sektoru i bolje radne uvjete.

To konkretno znači da se kroz okupljanje što većeg i što šireg broja radnika_ca, sindikalno-aktivističko djelovanje i akcije, edukaciju članica o njihovim pravima, pružanje pravne i drugih oblika podrške i pomoći i zagovaranje i pregovaranje s poslodavcima, donatorima te javnim tijelima, želimo boriti protiv prekarnog rada, izrabljivanja radnika i radnica, svih oblika zlostavljanja i diskriminacije, “burnouta”, narušavanja mentalnog i fizičkog zdravlja kroz rad, negativne percepcije o radnicima i radnicama u sektoru koja se širi u javnosti te se boriti i za bolje radne uvjete i bolji odnos privatnog i poslovnog života.

Od 14. travnja 2022. SKUPA je punopravna članica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


Dokumenti


ZAŠTO NAM TREBA SINDIKAT?

Civilni/neprofitni sektor se najvećim dijelom financira projektima koji se prijavljuju donatorima (što institucijama države, što međunarodnim organizacijama i privatnim firmama ili zakladama). Takvi projekti su vremenski ograničeni, a njihovo financiranje ovisi o stalnim natječajima i konkurenciji među organizacijama na svojevrsnom tržištu donatorskih sredstava, kojeg dominatno uređuje, ali i novčanim sredstvima posredno i neposredno opskrbljuje sama država. Pritom nerijetko same organizacije postoje da bi upravo nadomjestile uloge koje su ranije pripadale socijalnoj državi i njenim institucijama, odnosno usluge koje one su pružale ili trebaju pružati građanima. Sva ta nesigurnost od projekta do projekta zajedno rezultira mnoštvom ugovora na određeno u civilnom sektoru, fiksiranim iznosom plaća koje često ograničava sam donator i koje nisu podložne, primjerice, korekcijama s obzirom na rast inflacije ili troškova življenja (cost of living).

Istovremeno, država poput Hrvatske, egzistenciju civilnog sektora sve više veže uz povlačenje sredstava iz europskih fondova, koji s jedne strane predstavljaju ogromno administrativno preopterećenje za većinu organizacija civilnog društva, o čemu su neke i javno progovorile, a s druge strane bez takvog financiranja daljnje djelovanje određenog broja organizacija postaje upitno. Sindikat SKUPA pokazuje neke nove obzore i potrebu da se uđe u pregovore o radnim pravima sa samim donatorima, odnosno, prije svega, državom.

Budući da je pitanje naših poslodavaca složeno, pregovore, ali i zagovaranje usmjerit ćemo na više nivoa – od udruga koje potpisuju ugovore o radu, preko lokalnih, nacionalnih i europskih tijela, političkih i drugih aktera zaduženih za programiranja fondove i donošenje odluka o alokaciji sredstava do privatnih donatora i njihovih zahtjeva. Koristit ćemo metode otvaranja dijaloga s donatorima, edukacije radništva te aktivnijeg rada u javnosti i prema donatorima, korištenje alata sindikalnog pritiska (kao što su industrijske akcije) te ako treba i hakiranja javnog prostora gdje rade organizacije civilnog društva kako bismo stavili na stol teme koje su bitne radnicama u sektoru.

Zbog svega spomenutog – treba nam sindikat.


Ako te zanima više: