Kategorije
Vijest

Objavljeno istraživanje uvjeta rada u udrugama

Danas, 1. svibnja, na Međunarodni praznik rada, s ponosom objavljujemo rezultate istraživanja o uvjetima rada u udrugama u RH, koje je provedeno 2023. godine.

Ovo kvalitativno istraživanje proveo je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, financirala je Zaklada Friedrich Ebert te je provedeno u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske.

Istraživanje je prvo toga tipa provedeno baš u civilnom sektoru, na udrugama, tj. neprofitnim organizacijama koje su vidljive u javnim registrima (Registru udruga i Registru neprofitnih organizacija) te ispituje stanje u radnim uvjetima, radnim odnosima, iznosima plaća, radnim opterečenjima, odnosima poslovnog i privatnog života, utjecaju na radnika_ica na rad organizacije, itd.

Iako istraživanje nije provedeno na preprezentativnom uzorku, zbog strukturalnih prepreka nedostatka podataka o radnoj snazi u udrugama u sklopu anketa koje provodi Državni zavod za statistiku, činjenica da je 1.075 ispitanika_ica iz 643 udruge u potpunosti ispunilo upitnik, što čini 6,7% zaposlenih u udrugama, govori da je postignu dovoljno velik okvir da iz ovog istraživanja možemo zaključiti kakvo je stanje u neprofitnom sektoru. Usto, istraživanje je uspjelo osigurati relativno ravnomjerne brojke ispitanika_ica s obzirom na indeks razvijenosti mjesta, djelatnost udruge, veličinu udruge, dob, staž i opis posla.

Nadamo se da će danas, na dan kada slavimo Dan rada, ovo istraživanje služiti kao početak jednog dugo odgađanog razgovora o radnim uvjetima radnika_ica u neprofitnim organizacijama. Razgovor unutar naših organizacija, između radnika_ica i poslodavaca, ali i između naših organizacija i donatorskih tijela.

Za naš sindikat, ovo je tek postavljanje temelja za daljnje istraživanje uvjeta rada, problema i potreba, ali je i velik korak, koji ne bi bio moguć bez Zaklade Friedrich Ebert, SSSH i IDIZ-a, kojima se od srca zahvaljujemo na suradnji u izradi ovog istraživanje.

Istraživanje je pod Creative Commons 4.0 licencom te se nadamo i, dapače, potičemo sve zainteresirane da ga koriste dalje, kao što ćemo ga i mi koristiti u daljnjem radu i u planiranju nastavka i dubljeg istraživanja u probleme s kojima se susreću naši radnici_e.

Sretan i borben Prvi maj!