Kategorije
Vijest

Radnici i radnice u neprofitnom sektoru – predstavljanje rezultata istraživanja i razgovor sa zastupnicima_ama u Europskom parlamentu

Petak, 10. studenog 2023., Kuća Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb

Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista – SKUPA, sindikat radnica_ka u neprofitnim organizacijama i organizacijama civilnog društva, srdačno Vas poziva da nam se 10. studenog 2023. od 9 do 13 sati pridružite na predstavljanju rezultata istraživanja „Iskustva i uvjeti rada u neprofitnom sektoru“ koje je proveo Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) u suradnji sa sindikatom SKUPA, Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Zakladom Friedrich Ebert (FES). Ovaj događaj organizira se u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Zagrebu.

Istraživanje uvjeta rada u udrugama provedeno je s ciljem dubljeg razumijevanja karakteristika i uvjeta rada u sektoru neprofitnih organizacija te njihova unaprjeđenja. Na inicijativu i u suradnji sa sindikatom SKUPA,  Institut za društvena istraživanja u Zagrebu proveo je, od srpnja do rujna 2023. godine, anketno istraživanje na uzorku od 1.075 radnika_ca iz 643 udruge.

Nalazi istraživanja pružaju nove uvide u različite aspekte kvalitete zaposlenja, uključujući vrstu ugovora i sigurnost zaposlenja te plaće i materijalna prava radnika i radnica u udrugama. Poseban naglasak stavljen je na teme koje se odnose na radno vrijeme, poput fleksibilnosti radnog vremena i postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života te situacije koje uključuju povrede radničkih prava i izlaganje neželjenom ponašanju na radnom mjestu. Dizajnom istraživanja obuhvaćeno je i pitanje izgorijevanja (eng. burnout), odnosno prevencije izgorijevanja u neprofitnom sektoru, a fokus analize bio je na usporedbi iskustva zaposlenih u organizacijama iz različitih djelatnosti, na različitim radnim mjestima te, gdje je bilo moguće, usporedbi sa zaposlenima u Hrvatskoj u drugim sektorima. 

Nakon predstavljanja istraživanja slijedi razgovor s hrvatskim zastupnicima_ama u Europskom parlamentu o položaju radnica_ka u neprofitnom sektoru te o tome kako financiranje iz Europskih fondova utječe na njihove uvjete rada.

Program
9:00 – 9:30Registracija
9:30 – 10:00Uvod o sindikatu SKUPA i ciljevima istraživanja
10:00 – 11:45Predstavljanje rezultata istraživanja – Katarina Jaklin (IDIZ) i Jasna Račić (IDIZ), SKUPA i SSSH
11:45 – 12:00Pauza
12:00 – 13:00Razgovor s EU parlamentarcima_kama – položaj radnica_ka u organizacijama civilnog društva i utjecaj EU fondova

Za sudjelovanje Vas molimo da se prijavite putem obrasca: https://forms.gle/Asg4DCYMvafzgryXA.

Za pitanja slobodno se obratite na info@skupa.hr.