Kategorije
Priopćenje

Osnovan sindikat SKUPA: prvi sindikat koji organizira radnice i radnike u civilnom društvu

Priopćenje sindikata povodom osnivanja i registracije: Radnice i radnici u civilnom društvu po prvi puta su se na nacionalnoj razini organizirali u sindikat koji se bori za radnička prava svih koji djeluju u udrugama, zadrugama, zakladama, sindikatima i političkim strankama. SKUPA – Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista osnažuje radnike i radnice u civilnom društvu i organizirano pruža podršku u borbi za radna prava i dostojanstvene radne uvjete te unaprjeđenje rada civilnog društva u cjelini.

Radnice i radnici u civilnom društvu po prvi puta su se na nacionalnoj razini organizirali u sindikat koji  se bori za radnička prava svih koji djeluju u udrugama, zadrugama, zakladama, sindikatima i političkim strankama. SKUPA – Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista osnažuje  radnike i radnice u civilnom društvu i organizirano pruža podršku  u  borbi za radna prava i dostojanstvene radne uvjete te unaprjeđenje rada civilnog društva u cjelini.

SKUPA je osnovan jer postoji potreba da se radi na specifičnim problemima u civilnom neprofitnom sektoru, a koji proizlaze iz načina funkcioniranja, ali i financiranja udruga.


U kontekstu unapređenja radnih prava, SKUPA će raditi na dvije razine. Na jednoj razini sindikat će upozoravati na štetne prakse poslodavaca i davati konkretne prijedloge kako se radni uvjeti mogu unaprijediti, a što uključuje metode rada i borbe koje sindikatu stoje na raspolaganju, primjerice pregovaranje ili štrajk. Na drugoj razini, nastupajući prema javnim i privatnim donatorima, SKUPA će se boriti za izmjenu pravila financiranja koja bi udrugama i drugim organizacijama financiranima putem javnih poziva omogućile poštivanje radničkih prava.

Naime, zbog projektnog financiranja, udruge često nisu u mogućnosti poštovati sve odredbe Zakona o radu. Primjerice, često ne mogu isplatiti otpremninu u slučaju raskida radnog odnosa ili isplatu prekovremenih sati, jer su udruge neprofitne organizacije, a pokrivanje takvih troškova ne predviđa niti jedan projekt. Cilj SKUPA je dati konkretne prijedloge za rješavanje tih izazova, a ideje i prakse već postoje. 

“Dobre prakse koje postoje u sektoru često su bazirane na neformalnim dogovorima i dobroj volji udruga i osoba koje ih vode, a kao sindikat želimo detektirati te prakse i usustaviti ih, kako bi postale pravno obvezujuće, i upravo tu vidimo dodanu vrijednost organiziranih radnika i radnica te sindikata”, ističe članica Glavnog odbora Lana Kučer.


Civilno društvo svojim radom često odgovara na društvene nejednakosti, pruža podršku onima koji su marginalizirani i čija se prava krše. Međutim, kao i u drugim sektorima  i u civilnom sektoru postoje poslodavci koji krše radnička prava svojih zaposlenika, što dovodi do prekarnih i nestabilnih radnih uvjeta, loših plaća te neizvjesnih ugovora o radu. Podršku u rješavanju tih problema s kojima se susreću radnice i radnici u civilnom društvu pružat će novoosnovani sindikat SKUPA i na taj način i graditi društvo u kojem svatko može živjeti od svog rada. 

“Kao radnice i radnici u civilnom sektoru, nismo isključene iz društva u kojem živimo. Zbog toga se u sindikatu, uz unapređenje radničkih prava u sektoru, želimo baviti i širim društveno-političkim temama s fokusom na socijalna i ekonomska prava” dalje poručuju iz SKUPA. Visoka razina participativnosti i demokratničnosti sindikata njegovim punopravnim, ali i solidarnim članicama i članovima omogućuje aktivno sudjelovanje i sukreiranje rada novoosnovanog sindikata kroz radne skupine i druge oblike uključivanja. 

Sindikat SKUPA, koji je osnovan 7. prosinca 2021., a registriran 5. siječnja 2022. godine pri nadležnom ministarstvu, otvoren je novim članovima i članicama te poručuje: “Uključite se u sindikat, ne samo ako imate konkretne probleme na poslu, već zato što si međusobno želimo biti podrška i SKUPA graditi bolje društvo!”